nlen

Dagaanbieding

»Barbie Fashionistas - Ultieme kledingkast | 

Windows aanpassen

Weg met de tegels van Windows 8

Helaas kom je niet zomaar van deze nieuwe interface af. Microsoft heeft de Moderne UI door alle lagen van Windows 8 heen geweven, waardoor je altijd op momenten naar een levensgrote app gestuurd wordt.

Dit is een korte handleiding om de Moderne interface volledig uit Windows 8 te slopen. Wat je daarmee overhoudt is in feite een verbeterde versie van Windows 7.

Aangezien Windows 8 rond de Moderne UI is opgetrokken en de toekomst van Windows voorstaat, is het niet zo vreemd dat Microsoft geen knop heeft ingebouwd om de ingrijpende veranderingen ongedaan te maken.

Stap 1: Standaardprogramma’s aanpassen

Veel vaakgebruikte programma’s zijn standaard ingeschakeld in de moderne modus. Wil je terugschakelen naar bijvoorbeeld Thunderbird voor e-mail, Foxit Reader voor PDF en VLC voor het openen van audio- en videobestanden, dan moet je dat vanuit het configuratiescherm in de desktopmodus regelen.

Als je voor iedere standaard Moderne app een alternatief hebt gevonden, je de de standaardinstellingen voor het openen van een bestand wijzigen door met de muis naar rechtsboven in het scherm te navigeren, daar vanuit het Charms-menu de ‘Instellingen’ op te vragen en daar te kiezen voor het bekende Configuratiescherm.

In dit scherm kies je voor Standaardprogramma’s en vervolgens voor ‘Uw standaardprogramma’s instellen’. In dit menu kun je voor bijvoorbeeld Thunderbird, Foxit Reader en VLC instellen dat ze standaard gebruikt moeten worden voor geschikte bestandstypen. Doe je dit niet, dan zul je soms geconfronteerd blijven worden met een app uit de Moderne interface.

De Startknop terug

Als je moeilijk kunt werken met een systeem dat enkel icoontjes bevat en geen logische plek kent voor het groeperen van programma’s en bieden van standaardfunctionaliteit van het besturingssysteem, is het raadzaam om het Startmenu te herstellen. In de meeste tools kun je daarnaast het Charms-menu (ook wel ‘hot corners’ genoemd) uitschakelen en Windows standaard naar je desktopomgeving laten booten.

De beste Startmenu’s van het moment zijn Start8 en Classic Shell.

Weg met het vergrendelingscherm

Voelt het nog steeds niet prettig aan? Technisch gezien heeft het vergrendelingscherm in Windows 8 niets te maken met de Moderne interface, maar je hebt er weinig aan op een computer zonder aanraakscherm.  Weg ermee dus.

 

Typ in het zoekveld van je nieuwe Startmenu het commando ‘gpedit.msc’  of druk op de Windowstoets + R om het venster ‘Uitvoeren’ te openen. Ook hier typ je het commando ‘gpedit.msc’, gevolgd door Enter of ‘OK’.

Ga nu naar ‘Computerconfiguratie’, ‘Beheersjablonen’, ‘Configuratiescherm’, ‘Persoonlijke instellingen’. Hier vind je de optie ‘Vergrendelingsscherm niet weergeven’. Dubbelklik erop en kies in het nieuwe scherm voor de optie ‘Ingeschakeld’. Start de computer opnieuw op om voor altijd van het nutteloze scherm verlost te zijn.