Wat is een bot

Bots en botnets—een groeiende bedreiging

Bots behoren tot de meest geraffineerde en veelvoorkomende vormen van internetmisdaad van dit moment.

Ze geven hackers controle over een groot aantal computers tegelijk en veranderen deze computers in "zombiecomputers", die zich gedragen als onderdeel van een krachtig "botnet" dat virussen verspreidt, spam verstuurt en zich schuldig maakt aan andere vormen van internetmisdaad en -fraude.

Wat is een bot?

Een "bot" is een soort malware waarmee een inbreker in staat is de controle over een besmette computer over te nemen.
Bots worden ook wel "webrobots" genoemd en maken meestal deel uit van een netwerk van besmette machines.
Dit netwerk wordt een "botnet" genoemd en bestaat meestal uit getroffen machines die zich verspreid over de wereld bevinden

Omdat een computer die met een bot is besmet, alles doet wat de bestuurder van het botnet wil, worden de getroffen machines door veel mensen "zombies" genoemd.

De internetcriminelen die de controle over deze bots hebben, worden botherders of botmasters genoemd.

Sommige botnets bestaan uit een paar honderd of een paar duizend computers, maar andere hebben wel tien- of zelfs honderdduizende zombies tot hun beschikking.

Veel van deze computers zijn besmet zonder dat de eigenaar het weet. Zijn er waarschuwingssignalen? Een bot kan uw computer vertragen, mysterieuze berichten laten weergeven en zelfs uw computer vast laten lopen.

Hoe bots werken

Bots kunnen op verschillende manieren computers binnenglippen.
Bots verspreiden zich vaak over internet door te zoeken naar kwetsbare, onbeschermde computers die ze kunnen besmetten.
Als een onbeschermde computer is gevonden, wordt deze snel besmet en wordt een bericht naar hun botmaster gestuurd.

Het doel van bots is verborgen te blijven totdat ze de opdracht krijgen een taak uit te voeren.
Een computer die met een bot is besmet, kan worden gebruikt om verschillende geautomatiseerde taken uit te voeren, waaronder:


Zorg voor;

Een antivirus-programma en een firewall en houd deze up-to-date. Aan de hand van een antivirus-programma kunt zien of u al besmet bent met een bot en deze vervolgens verwijderen. Een firewall houdt indringers buiten de deur en kan voorkomen dat uw computer misbruikt wordt. 

Zorg ervoor dat uw browser en besturings-systeem altijd up-to-date zijn, bij voorkeur door middel van automatische updates. Indringers komen meestal binnen via fouten in de oudere versies.

Let op met downloaden

Van bestanden via zogenaamde ‘peer-to-peer’ netwerken waarmee u bijvoorbeeld gratis muziekbestanden kunt uitwisselen met andere gebruikers. Virussen doen zich vaak voor als aantrekkelijke bestanden zoals muziek, programma’s en filmpjes. Hierin kan ook een Bot - Virus - Troyan - Worm, enz. verborgen zitten.

Verwijder direct e-mail

Van personen of bedrijven die u niet kent, zonder deze te openen.
Wees voorzichtig met het openen van bijlagen in e-mails. Deze kunnen een bot bevatten, waardoor uw computer besmet raakt. Open dus geen bijlagen in e-mails die u niet vertrouwt!

Check hier of jouw computer is besmet.   ViaDennis laptop onderdelen