Partitie's maken

Vaak zie je in pc's één grote harde schijf zitten van 1 Tb of meer waar men alles op zet, foto's documenten en wat al niet meer.
Wat het besturingssysteem vaak alleen maar trager maakt...

 

Zo'n grote schijf kan men gemakkelijk partitioneren in bv twee delen.

De ene voor het systeem en het andere deel voor opslag van je belangrijke foto's en documenten bijvoorbeeld.


Voor het systeem zelf heb je aan bv. 100 Gig meer dan genoeg,de rest kun je voor de opslag gebruiken.
Het maken van partities is erg makkelijk. Ga naar “schijfbeheer” door met de rechtermuisknop op “deze computer” te klikken en vervolgens op “beheren” (Windows 8: Windows toets X, schijfbeheer). Vervolgens klik je op “schijfbeheer”.
In dit overzicht zie je de verschillende partities staan.
Binnen schijfbeheer vind je alle schijven die in jouw computer zitten. Bijvoorbeeld: Schijf 0, schijf 1 en Cd-rom station.

Klik je dan op die "grote" C: schijf met rechtermuis knop, kun je kiezen voor volume "Verkleinen"
Hier geeft Windows vaak zelf al een voorstel op. Deze grootte kun je uiteraard zelf wijzigen.
Ga je hiermee akkoord dan word deze schijf verdeeld,en daar op die nieuwe  gecreëerde ruimte kun je een nieuwe partitie van maken.
Als je een nieuwe partitie wilt maken, klik je met de rechtermuisknop op de schijf waar je die partitie op wilt maken. Vervolgens klik je op “nieuw volume”.
Deze geef je een naam bv opslagschijf.
De partitie die je aanmaakt verliest altijd een klein beetje ruimte, dit is omdat het systeem zelf ook ruimte nodig heeft.
Nu kun je hier al je foto's en dergelijke op zetten !
Partities verwijderen.

Als je partities wilt verwijderen, selecteer je de partitie die je wilt verwijderen en klik je daar op met je rechter muisknop. Vervolgens klik je op “volume verwijderen”.

Om een partitie te vergroten of te verkleinen, klik je met de rechter muisknop op de door jou gekozen partitie en klik je vervolgens op “volume uitbreiden” om te vergroten en op “volume verkleinen” om de partitie te verkleinen.
Voordat je een dergelijke actie doorvoert moet je natuurlijk wel nadenken bij wat je doet. Je kunt niet zomaar al je partities verwijderen.
De partitie waar je besturingssysteem op staat kun je niet verwijderen, let wel op dat als je een partitie verwijderd, je alle gegevens, documenten, foto’s etc. die daar op stonden, ook echt kwijt bent.
ViaDennis laptop onderdelen