Opschonen na Windows 10 installatie

Restanten , driver-duplicaten, bloatware en andere rommel

Eind juli was Windows 10-actie voorbij en kun je niet meer gratis upgraden naar Windows 10. 

Zelf heb ik tientallen upgrades uitgevoerd het afgelopen jaar.Dat proces is in mijn ervaring behoorlijk snel en pijnloos (Behalve de wat oudere pc's). Maar na de upgrade wel een aanrader om wat instellingen na te lopen en op te schonen. 

1. Opschonen en verwijderen installatiebestanden

2. Drivers nalopen en opschonen

3. Verder schoonmaken waar nodig

Windows.old:

Bij het uitvoeren van een OS-upgrade hernoemt de installer de map met de vorige versie van Windows van 'Windows.old' .  Die mappen waren bij mij 13,6 GB (Windows 10 Pro). 

•$Windows.~BT:

Het dollarteken geeft aan dat dit normaal een verborgen map is. Hierin staan alle bestanden die het proces nodig heeft om de upgrade uit te voeren.

•$Windows.~WS:

In deze verborgen map zitten mappen, profielen, Program Files, Program Files (x86), AppData enzovoorts van de vorige Windows-installatie. Het bevat belangrijke gegevens mocht je willen terugrollen naar de eerdere versie van Windows.

Alles bij elkaar opgeteld hebben we het over iets tussen de 13 en 30 GB aan schijfruimte. Het kan nuttig zijn om dit te verwijderen. Bedenk dan wel dat recovery daarmee onmogelijk wordt: mocht je binnen een maand nog terug willen naar de vorige versie, kan dat niet meer. Windows verwijdert deze bestanden automatisch na 30 dagen, waarna terugrollen sowieso niet meer mogelijk is.

De  schoonmaakactie is simpel en wijst zichzelf. Draai hiervoor de utility Schijfopruiming (tik "schijfopruiming" in de zoekbalk en de Bureaublad-app wordt direct genoemd). Nadat je deze hebt gestart, moet je kiezen voor 'Systeembestanden opschonen' en wordt de ruimte opnieuw berekend.

In deze utility verwijst "Vorige Windows-installatie(s)" naar de map Windows.old en "Tijdelijke Windows-installatiebestanden" naar de verborgen map $Windows.~BT. Je kunt ook een tool als CCleaner gebruiken in plaats van de ingebouwde Schijfopruiming.

Drivers nalopen en opschonen

Het proces om drivers bij te werken is interessant en kan wat tijd in beslag nemen. Het proces is vrij simpel:

1.Controleer huidige drivers.

2.Identificeer verouderde drivers.

3.Vind updates voor die drivers.

4.Installeer bijgewerkte drivers.

Windows 10 voert deze taken over het algemeen automatisch uit gedurende het upgradeproces, maar soms ziet het systeem het niet als een driver verouderd is en daarom wordt er geen nieuwe geïnstalleerd. Je moet naar de driver-store van Windows kijken, waar het OS alle drivers bijhoudt. De applicatie DriverStore Explorer (ook bekend als RAPR.exe) maakt deze taak simpel.Al een wat verouderd type maar werkt nog goed onder Windows 10.Rechtsklik als Admin openen.

Ik heb bij veel pc's gezien dat na een upgrade (of zelfs na een schone installatie met driver-updates) is de driver-store vervuild met tientallen duplicaten of overbodige items, naast de nieuwste driver. Als je weet dat bv. een grafische driver van Nvidia al gauw 400 MB in beslag neemt, dan tikken een aantal van zulke objecten aardig aan.

Verdere schoonmaakacties

Nadat je dit hebt gedaan, kun je nog meer verwijderen. .

Er zijn verschillende goede tooltjes beschikbaar om je in deze taak bij te staan, maar je kunt vaak al goed uit de voeten met Programma's en onderdelen van het Configuratiescherm. Een tool die nuttig kan zijn is Revo Uninstaller of PC Decrapifier. Als je deze tools commercieel gebruikt, moet je een licentie aanschaffen, voor normaal gebruik is er een freeware-versie.

 "Verwijder het als je het niet nodig hebt, niet gebruikt of niet wilt". Het eindresultaat is dat je meer vrije schijfruimte hebt op je systeem.

Succes