Laptop accu snel leeg

Accu's spelen, als mobiele stroombron, een essentiele rol in elektronica.
Toch is dit onderdeel in veel gevallen de zwakste schakel, want zelfs zonder dat u iets doet, slijt hij langzaam.

Het is dan ook niet voor niets dat veel fabrikanten weigeren om volwaardige garantie te bieden en de garantietermijn beperken tot slechts enkele maanden.
Dat vraagt om goede gebruiksrichtlijnen om het maximale uit uw accu te halenTips om de levensduur te maximaliseren

Een Lithium-Ion-accu (Li-Ion) zoals die in de meeste moderne notebooks is te vinden, biedt veel voordelen ten opzichte van de oudere generatie NiCd (Nickel-Cadmium) of NiMH (Nickel-metaalhydride).

Li-Ion heeft geen last van een ‘geheugeneffect’ en kan dus ook tussentijds opgeladen worden zonder hem eerst helemaal te ontladen. Verder kenmerken ze zich door een relatief lage zelfontlading, waardoor de accu minder snel leegloopt (in tegenstelling tot NiCd en NiMH).

Ook hebben ze een hoge energiedichtheid, waardoor er veel energie in een kleine vorm past (wat tot de ontwikkling van zeer platte camera’s en telefoons heeft geleid).
Een groot nadeel van een Li-Ion-accu is dat de cellen slijten, ook als ze niet worden gebruikt.

Bij kamertemperatuur verliest een accu ongeveer twintig procent capaciteit per jaar, waardoor de levensduur maximaal uitkomt op drie tot vijf jaar.
Maximaal… want wanneer de accu regelmatig bloot wordt gesteld aan hitte, zal hij nog sneller slijten (wat in het geval van een notebook al snel het geval is).
Dat betekent dus dat de accu steeds minder energie bevat en sneller leeg is. Een aantal richtlijnen om het maximale uit een Li-Ion-accu te halen.

1. Niet helemaal leeg laten lopen

Het is een misverstand dat een accu eerst helemaal leeg moet zijn alvorens hem weer opnieuw op te laden. Dat geldt wel voor NiCd en in mindere mate voor NiMH, maar absoluut niet voor Li-Ion-accu’s. Sterker nog: ze mogen niet helemaal leegraken, want daar kunnen ze defect van raken (wat ook de reden is dat Windows al bij 5 of 10 procent de computer uitschakelt).
2. Bewaar een accu niet helemaal vol of leeg
Uit diverse praktijktests is gebleken dat een Li-Ion-accu het best kan worden bewaard met ongeveer 40 procent lading. Bij meer lading slijten slijten de cellen. Bij minder lading bestaat het risico dat hij 100 procent leeg raakt (en het daarna niet meer doet). Dat is ook de reden dat de accu’s van nieuwe apparaten altijd voor iets minder dan de helft vol zijn. De 40 procent lading geldt overigens vooral voor accu’s die u enige tijd niet zult gebruiken, niet voor apparatuur die u dagelijks gebruikt.
3. Voorkom hitte
Hitte is zeer slecht voor Li-Ion-accu’s. De slijtage van de cellen wordt hierdoor versneld. Ter illustratie: een – nieuwe - volle accu zal in de woestijn binnen drie maanden 40 procent van zijn totale capaciteit verliezen. Wanneer u een accu voor een langere duur wilt bewaren, is een koele plek aan te raden. Een koelkast kan (maar pas op voor condensvorming), maar een diepvries is weer te koud.
4. Niet steeds aan de lader
Wanneer u een notebook gebruikt die meestal op het stroomnet is aangesloten, is het aan te raden om de accu er uit te halen. Niet omdat hij anders onnodig opgeladen wordt, maar vanwege de hitteproductie van een notebook. Omdat een accu vaak in de buurt van warmteproducerende onderdelen zit, zal de temperatuur van de accu ook flink toenemen. Zoals eerder gesteld, tast dit de levensduur aan (vooral in combinatie met een volledige lading).
5. Af en toe ontladen, maar niet te vaak
Het mooie van een Li-Ion-accu is dat u hem ook kunt opladen als hij nog gedeeltelijk vol is, zonder dat er schade - zoals een geheugeneffect - optreedt. Het is dus geen bezwaar om een notebook af en toe zonder stroomkabels op schoot te nemen of buiten te gebruiken. Het is wel aan te raden de accu af en toe opnieuw te kalibreren, oftewel helemaal leeg te laten lopen en dan weer helemaal op te laden. Maar laadt en ontlaadt ook weer niet te vaak, want cellen hebben een beperkte laadcyclus (van bijvoorbeeld 500 of 1000 keer).

 

ViaDennis laptop onderdelen