Internet pagina's afdrukken geeft problemen...

 

Heb jij dat nou ook weleens, je bent een aardige pagina aan het afdrukken, maar als dat klaar is blijkt dat er aan de rechtse kant een behoorlijk stuk tekst ontbreekt?

Dat zal je ook overkomen als je pagina's van roos-pc zo af gaat drukken. De reden daarvoor is dat sommige web pagina's net even te breed zijn voor een A4'tje en Internet Explorer zal dan ook een stukje van de pagina weg moeten laten.

In veel gevallen kun je dat wel opvangen door de marges voor het afdrukken iets aan te passen. Je raakt in dat geval wel het witte randje kwijt (wat wel handig was om er gaatjes in te prikken, waardoor je het documentje gemakkelijk in een ordner of mapje kon opbergen), maar ja, je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

NB. Je kunt met Internet Explorer het afdrukken op twee manieren beginnen, beide zijn verschillend! Als je op het printer pictogram klikt, zal het afdrukken onmiddellijk worden gestart en ben je niet in staat om printer voorkeuren in te stellen, dit in tegenstelling tot de andere manier, die je kunt gebruiken middels het rolmenu Bestand, Afdrukken...

Pagina instelling aanpassen

 Start Internet Explorer en surf naar de gewenste pagina.

 Kies in het rolmenu Bestand de optie Pagina-instelling...

 Selecteer het papierformaat voor jouw printer, A4, Letter of andere.

 Verander de Marges Links en Rechts in 0 (de marges zullen automatisch worden terugveranderd naar de kleinst mogelijke).

 Verwijder desgewenst de kop en voetteksten (niet noodzakelijk).

 Klik op OK om het venster te sluiten.

 Kies uit het rolmenu Bestand de optie Afdrukken...

NB. Klik Extra, Internet-opties... Geavanceerd en verwijder het vinkje voor de optie Achtergronden en -afbeeldingen afdrukken. Op die manier voorkom je het afdrukken van overbodige pagina's en een afdruk is vaak ook beter leesbaar.

Liggend afdrukken

Soms is een pagina veel te groot voor een A4'tje en helpen ook de aangepaste marges niet meer. In die gevallen zou je de eigenschappen van de printer zo in kunnen stellen dat de pagina liggend wordt afgedrukt.

 Kies in het rolmenu Bestand de optie Afdrukken...

 Klik op Voorkeurinstellingen.

 Selecteer Liggend en klik op OK om het venster te sluiten.

 Klik op Afdrukken...

NB. Afhankelijk van het type en merk printer kan het printermenu afwijken en zal je de optie Liggend op een andere plaats moeten zoeken!

Kopiëren en plakken

Mocht ook deze optie geen uitkomst bieden dan kun je natuurlijk ook de complete of een gedeelte tekst van de pagina markeren en kopiëren en die in een tekstverwerker plakken als Microsoft Word of Wordpad. In dat geval heb je de mogelijkheid om voor het document zelf de gewenste vorm en afmeting te bepalen.

Selecteer de hele pagina met de toetsen Ctrl+A en als je alleen een stukje tekst wil hebben dan plaats je met een muisklik de cursor voor het eerste woord op de pagina, hou de muistoets ingedrukt en sleep tot je ook het laatste woord hebt gemarkeerd. Druk dan op Ctrl+C om de tekst op het klembord te plaatsen. Start de tekstverwerker en gebruik Ctrl+V om de tekst (inclusief eventuele afbeeldingen) te plakken.

Door het gebruik van een van de voorgaande mogelijkheden zal er voortaan ook aan jouw afdrukken geen letter meer ontbreken.