Alternatieven voor Paint

Paint.NET

De software is onder de open source licentie vrijgegeven en kan hier worden gedownload.

Pinta

De effectfilters komen rechtstreeks uit Paint.NET Kun je hier downloaden.

Pencil 

Dit tekenprogramma kan nog net wat meer dan de eerder genoemde tools. Kun je hier downloaden.Naast het standaard bewerken van afbeeldingen en zelf uit de losse hand tekenen, geeft deze tool je ook nog eens de mogelijkheid te prototypen.
Pencil heeft verschillende "stencils" aan boord waarmee je makkelijk en snel flowcharts kan maken of User interfaces kan ontwerpen. Deze stencilsets kunnen worden uitgebreid met extra pakketten die kunnen worden gedownload op de site van de bouwer. Je zal wel even door moeten klikken want als je vanuit de hoofdpagina klikt op de stencils en templates-link kom je terecht op een pagina vol dode links. De stencils kunnen rechtstreeks gedownload worden van de Google code-pagina.https://code.google.com/archive/p/evoluspencil/downloads

Krita

De tool is in eerste instantie begonnen als een geavanceerde Paint-kloon, maar is door de jaren heen zo uitgebreid geworden dat er nu maar weinig overeenkomsten zijn te vinden met het tekenprogramma.Download hier.

MyPaint  

Een simpel tekenprogramma dat de nadruk vooral legt op het maken van tekeningen en minder op het bewerken van bestaande afbeeldingen. Wat dat betreft lijkt deze tool meer op Paint dan de voorgaande programma's. Alleen de layout wijkt wat meer af en lijkt in eerste instantie zelfs iets simpeler te ogen dan die van Paint zelf.Download hier.
Laat je daardoor niet van de wijs brengen, dit is een knap stukje software met een hoop mogelijkheden en extra opties (die je even in moet schakelen). Hierdoor is MyPaint ideaal voor zowel de mensen die even snel een simpele Paint-achtige tekening willen maken alsook de mensen die geavanceerder te werk willen gaan.
Net als met Pencil heb je de mogelijkheid extra onderdelen (brushes) te downloaden voor het pakket. Ook kan je je zelfgemaakte brushes weer delen met de wereld en zo samen met de community een flinke database opbouwen. Hiervoor kan je terecht op de Brush-packages Github-pagina.

 


mtPaint 

Een tekenprogramma dat aardig wat overeenkomsten heeft met Microsoft Paint. Naast de standaard-functies van Paint heeft deze software onder andere ook de mogelijkheid met lagen te werken (maximaal 100), animated GIFs te maken, gammacorrectie toe te passen en verschillende simpele effecten toe te passen. Ondanks deze mogelijkheden neemt dit programma erg weinig systeembronnen in beslag.Download hier.
 

  

Pixia 

Dit tekenprogramma is speciaal ontworpen voor de anime/manga-community, maar wordt tegenwoordig door verschillende mensen in verschillende branches gebruikt. Ook deze software heeft een hoop features die niet te vinden zijn in de originele versie van Paint waaronder lagen, transparantie-effecten, ondersteuning voor verschillende tekentabletten en RGB-bestandsformaten als PSD.Download hier.
 

GIMP 

Dit is toch wel het meest genoemde programma als men praat over Photoshop-vervangers. Deze software is misschien ook wel te zwaar en uitgebreid om als Paint-alternatief te noemen, maar aangezien andere pakketten in deze lijst ook aardig uitgebreid zijn, kunnen we het niet laten deze te noemen.

Deze applicatie is zeer uitgebreid en kan makkelijk worden uitgebreid met allerlei plug-ins, filters en script. Ook zijn er verschillende bedrijven die de software aanpassen (meestal de user interface). Gimpshop is bijvoorbeeld een pakket, gebaseerd op GIMP, maar met de look and feel van Photoshop. Ook zijn er verschillende Photoshop-functionaliteiten, die standaard niet in GIMP zitten toegevoegd aan deze aangepaste versie, ondanks dat alles is deze versie nog steeds gratis en kan deze hier worden gedownload.

Microsoft Paint

Leuk en wel natuurlijk, al die alternatieven, maar als je nou écht geen afscheid kan nemen van Microsoft's tekenprogramma, blijf dan gewoon Microsoft Paint gebruiken. De software wordt misschien niet meer onderhouden, maar dat betekent natuurlijk niet meer dat je het niet meer kan gebruiken.

Uit het oog betekent niet meteen uit het hart: De software wordt in de nabije toekomst weliswaar niet meer standaard meegeleverd met Windows 10, maar Microsoft heeft aangegeven de software nog gewoon beschikbaar te stellen in de appstore. Het programma kan daar gratis worden gedownload.

"MS Paint is 'here to stay'. Het zal alleen een nieuw thuis krijgen, in de Windows store, waar het gratis beschikbaar zal zijn. Bedankt allemaal voor de MS Paint-liefde, blijf feedback geven via de Paint 3D-app en blijf creëren," schrijft Microsoft in een blog.

 

 

ViaDennis laptop onderdelen